'קרב על האהבה' – סיכום הכנס

אירועים וכנסים לציבור | חרבות ברזל

המושב הראשון עסק באתגרי הריחוק והקרבה שזוגות חיים בהם לאורך הלחמה כולה. הפסיכולוגית תמי סמט פרשה תמונה של האתגרים המתפתחים לאורך שלבי הלחימה, מההלם הזוגי הראשוני דרך הפערים שנוצרים כשכל אחד מבני הזוג חי עולם כה שונה, ועד קשיי החזרה לשגרה והנחיתה למורכבויות שלא נעלמות עם השיבה הביתה. היא תיארה גם את מנגנוני ההתמודדות הנפשיים שמאפשרים את הלחימה וההישרדות בחירום שגם מקשים על תחזוק השגרה והקרבה.

הרבנית נעה לאו חברתנו הציגה את מגוון הסוגיות המונחות לפתחן של יועצות ההלכה מראשית המלחמה – אתגרי שמירת ההלכה במצב חירום, מורכבות הביקורים הקצרים והבלתי צפויים ושאלות סביב פרידה ויציאה לקרב. שמענו על שאלות עקרוניות, כמו שאלת הקו המפריד בין מגע תומך ומגע מיני וחששות מהפיכת ההיתרים הזמניים לקבועים, ועל פסיקות ייחודיות לעת מלחמה.

המושב השני עסק במניעת עגינות, והיה מרכזו של הכנס. הרב מאיר נהוראי לימד שיעור ממוקד על העקרונות ההלכתיים שבבסיס שטר ההרשאה למתן גט – סוגיית הגמרא על היוצאים למלחמת בית דוד והפירושים שעליה, והתפתחות הפתרון של הרשאה למתן גט למניעת מצבים הלכתיים סבוכים.

פרופ' עמיחי רדזינר הציג את היריעה הרחבה של שימוש בפתרון זה, מימי הראשונים ועד ימינו, כולל תיעודים מרתקים של הרשאות ממלחמות העולם והדיונים הצה"ליים בנושא. ניתן לראות מצד אחד את חשיבות הפתרון בעיני הרבנים בכל הדורות, שראו את עצמם מחויבים למניעת עגינות עד כמה שניתן, לצד תפיסת עומק המורכבות ההלכתית של הנושא והתמודדות מתמדת עם האתגר.

הרבנית מלכה פיוטרקובסקי סיפרה על כתיבת הרחבת השטר למצבי עגינות רפואית, מהלך בו לקחה חלק לצד הרב יוני רוזנצוויג ועו"ד ניצן כספי שילוני.

שמענו מעט מחוויותיהן של שתי נשים שהיו עגונות וזוג שהחליט לחתום על שטר הבטחון סיפר על שיקוליו. למדנו מטו"ר מוריה דיין על ההתלבטויות בתחילת המלחמה סביב השאלה המורלית, ומהרב אברהם מנקין על פתרון מצבי עגינות לסוגיהם.

מאוד מרגש ומשמעותי לראות איך לאורך כל הדורות התקיים המאמץ לפתרון בעיית העגינות, בכל תקופה לפי אתגריה, ולהבין את האחריות המוטלת עלינו כיום להגדיל מודעות ולהביא לכך שפתרונות המניעה יהיו מוכרים ונגישים לבחירתו של כל זוג.

המושב האחרון עסק בפוסט-טראומה בתוך זוגיות. המלחמה משאירה גם פציעות שקופות, ומלחמה בהיקף ענק כמו הנוכחית משאירה פציעות בהיקף ענק. שמענו מיעל ברט מהקואליצייה הישראלית לטראומה על האופן בו פוסט-טראומה באה לידי ביטוי בזוגיות, על טראומטיזציה משנית של בת הזוג ועל אדוות הכאב שנוצרות סביב. ההבנה שחלק מהקשיים נובעים מטראומה היא חשובה ויכולה ממש להציל זוגות.

יעל סייימה את הרצאתה עם הפסוק "ונתן לך רחמים ורחמך". גם אם המלחמה צודקת וקיומית, היא פוצעת ומצלקת. כולנו זקוקים לרחמים, ולצד הכאבים הגדולים – מאמינים ברחמים

לאירועים נוספים

גיוס נשים לצה"ל – עמדת בית הלל

13.11.2024

קומי רוני בלילה: לימוד ליל הושענא רבה לחיילות, מרבניות משיבת נפש

16.10.2024

קריאה לרבנים, רבניות, ומובילי קהילות: ערבות הדדית ביום כיפורים זה

11.10.2024

דילוג לתוכן