חתונה חברתית וכשרות

הלכות ולימוד תורה | חברה וקהילה

שיתוף המאמר -

השאלה 
שלום רב,
לאחרונה נפוץ הנוהג היפה של ´חתונה חברתית´, מדובר בחתונה הנערכת בדרך כלל במקום זול או ציבורי ואשר המוזמנים בה מתבקשים לא להביא מתנות/ צ´קים אלא להביא את האוכל שיוגש בחתונה.

בדרך הזו נחסך כסף רב הן מהמתחתנים ומשפחותיהם והן מהאורחים. כמו כן, נחסכת אי הנעימות המוכרת שבמסגרתה נעצבים אנשים כאשר הם מוזמנים בשל המחשבה על הצ´ק האמור להתלוות להזמנה.

בנוסף יש בדבר תיקון חברתי גדול ,מכיוון שהחתונות נערכות בפשטות הן אינו מפעילות את הלחץ החברתי לערוך חתונות מפוארות ואף לקחת משכנתאות וכו´ כדי לחסות את העלות.

הבעיה היא שדווקא אנשים דתיים אינם יכולים לערוך ארוחות כאלה בשל בעיית הכשרות. שהרי אם ניתן לכל אחד להביא אוכל מביתו ומטבחו הפרטי, לא נוכל לדעת האם הוא שומר כשרות במטבחו הפרטי והאם כליו חלביים או בשריים וכו´.

ולשאלותי-
א. האם יש פתרון לבעייה זו שיאפשר גם לשומרי כשרות ליהנות מחתונה זו?
ב. אולי בחתונה חלבית הבעיה קטנה?
ג. אפשרות נוספת היא לסמוך על הצהרותיהם של האנשים. האם הדבר קביל הלכתית?
ד. האם במקרה בו המנה הבשרית תסופק ע"י קייטרינג והאורחים יביאו רק את התוספות הבעיה תיפתר?

תודה רבה
וישר כח!

התשובה 
הרעיון הוא נפלא. לא שמעתי עליו עד כה, ואני פשוט מתלהב מהתיקון לראוותנות שפשטה בתוכנו, ללחץ החברתי שיעלם בכך. אבל אליה וקוץ בה, איך מתגברים על בעית הכשרות. שאלות הכשרות הינן בכל מרכיבי הארוחה, כאשר הבשר אינו הבעייתי ביותר. אי אפשר לסמוך על כל המוזמנים. אי אפשר גם לשאול ולברר, כי רבים הם, וגם משום שאין אנו רוצים לפגוע בהם. רבים מאד, גם אם יתכוונו לבשל רק כשר, הכלים שלהם טרפים. הם אינם יודעים את כל ההלכות, ועל אף הרצון הטוב, האוכל לא יהיה כשר. לכן נדמה לי שיש להעתיק את האופן בו אנו עורכים מסיבות יום הולדת בגנים. אנו מבקשים מההורים להביא עוגות קנויות בלבד, ואך ורק מקונדיטוריות שיש להן תעודות כשרות. בהזמנה יש לבקש להביא אוכל אך ורק מקייטרינג מסוימים. זה ודאי אינו דומה לבישול בבית, מבחינת העלויות והיופי שברעיון. אולם המחירים נמוכים בהרבה מאשר באולם או בגן, וגם אין תחרות מצד בעלי השמחה, כי לא הם מזמינים את האוכל.

(התשובה ניתנה מהרב שמואל דוד)

רבני ורבניות בית הלל עונים לשו"ת גם בפייסבוק http://www.facebook.com/B.Hillel

התשובה התקבלה מרבני בית הלל בתאריך י"א אדר א´ תשע"ד

לקריאה נוספת -

אָנֹכִי ה' אֱלֹהֶיךָ – יחס התורה לאנשים עם מוגבלויות

11.06.2024

קבלת מצוות בגיור

03.06.2024

יחס חז"ל לגיורה של רות

02.06.2024

חזרה לכל המאמרים בנושא הלכות ולימוד תורה | חברה וקהילה

שיתוף המאמר -