כנס בית הלל – "לא נוכל להתעלם"

אירועים וכנסים לציבור

כארבע מאות איש השתתפו אמש, צום עשרה בטבת, בכנס לימוד להעמקת השיח היהודי והרתמות לסיוע סביב המצב ההומניטרי בסוריה שקיים ארגון רבני ורבניות בית הלל. הכנס שהתקיים במכון ון ליר בירושלים תחת הכותרת 'לא נוכל להתעלם', כלל מעגלי לימוד, שיעורים, פאנל והרצאות, ולקחו בו חלק הרבנית חנה גודינגר דרייפוס, הרב רא"ם הכהן, הרב מאיר נהוראי, הרבנית רחלי פרנקל, הרב רפי פויירשטיין, הרבנית הדסה פרומן, ד"ר רות קלדרון, הרב יהודה גלעד, דרורי יהושע ועוד.

לאורך הערב גויסו תרומות למען ילדים בסוריה על סך 10,000 ₪. בארגון מציינים כי מעבר לקול הזעקה והמחאה על הנעשה בסוריה הם קוראים לאנשים לתרום למען הילדים: "כל תרומה ולו הקטנה ביותר הינה כהצהרה 'איננו אדישים'". בארגון מדגישים כי הוחלט להתמקד בסיוע לילדים בלבד אשר הם ודאי קורבנות חפים מפשע 'באשר הם שם', במוצרים ולא בכסף ודרך ארגון IFA שהינו ארגון אמין שפועל בתאום עם רשויות המדינה ומוודא שהתרומה תגיע ליעדה הנכון.

מטרת הכנס הייתה להביא להעמקת השיח התורני והערכי בשאלת אחריותנו לבני עמים אחרים מתוך המקורות ושורשי היהדות. מבין הנושאים שנידונו בערב התקיימו דיונים סביב השאלות – מה האחריות של עם ישראל למוסר העולמי? המשמעות של צדקה ליהודים ולגויים? כיצד מתייחס הרמב"ם לדרכי שלום עם הגויים? האומנם גם בימינו "עם לבדד ישכון"?

במהלך הכנס התייחסו הנואמים לפיגוע שהתרחש בארמון הנציב ואף נקראו פרקי תהילים לרפואת הפצועים. " הצרה של ההרג והטרור היא צרה עולמית, היא קיימת כאן וקיימת גם בסוריה. אנחנו מבינים שהמלחמה שלנו רחבה יותר ולכן מתפללים עלינו ומתפללים גם על חפים מפשע שנמצאים שם ונמצאים בצרה." הרבנית רחלי פרנקל פתחה את המושב המרכזי בתפילה שניסח הרב שרלו עבור העם בסוריה.

הרב מאיר נהוראי, יו"ר ארגון בית הלל: "כבן דור שני של ניצולת שואה. התרגשתי מהכנס ומהנוכחות הגבוהה של בני נוער. אי אפשר להישאר אדיש נוכח טבח של אזרחים חפים מפשע. כעם שזוכר מראות קשים של טבח והשמדה נדרש מאתנו לעורר את המחאה. נדרש מאתנו לעורר את העולם ולא לאפשר להתעלמות ולשתיקה להמשיך עוד. עלינו לצאת מן האדישות ולדרוש ממעצמות העולם להתערב להפסקת ההרג והטבח. זוהי חובתנו הלאומית והמוסרית."

הרב יהודה גלעד חבר הוועד המנהל בארגון רבני ורבניות בית הלל: "אנחנו עם ריבוני בארצנו וחלק מהותי מהסיבה שלשמה באנו לארצנו היא כדי להביא מסר לאנושות כולה. המהות של הלאומיות שלנו היא להביא טוב לעולם. הגאולה היא כשאנו חוזרים לארצנו ויכולים להיות אור לגויים, ברגישות המוסרית של עם שמתנהג אחרת ואשר במצב של מלחמה עדיין דואג לאויבים באֶרץ אויב."

ד"ר רות קלדרון: " "אני מצטערת שאנחנו לא עושים דברים כמו הערב הזה ביחד. ציבורים שונים מהחברה הישראלית יכולים בכל זאת להתחבר. להתחבר סביב הנקודה הזו של המצב בסוריה, זאת נקודה פשוטה אמתית ונכונה שיכולה להוות מקום של חיבור."

הרב רא"ם הכהן, ראש הישיבה ורב היישוב עתניאל שלקח אף הוא חלק בכנס: "אם כי הפסוק 'הן עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב' מופיע בתורה צריך לזכור שאלה מילים שנאמרו על ידי נביא רשע. אנו נמצאים בתקופה שבה עלינו להעביר מהלך. לא מספיק שנילחם כדי לשרוד, אנו נלחמים כדי לממש את הייעוד הגדול שבאופק של עם ישראל. שאיפתנו המתמדת לשלום אין בה כדי להפחית מעוצמת מלחמתנו ברשע, להיפך. אם 400 ילדים יכולים להירצח ביום ואדם ממשיך בשגרת יומו זה דבר נורא. לא יכול להיות שאנחנו לא נזעק ולא נתפלל על רוע כל כך גדול."

הרב רפי פויירשטיין, חבר הנהלת 'צהר': "יש אנשים מפלצות. אסור לנו לטשטש בין הטוב לרע, אלאור אזריה שעמד למשפט לא דומה בכלל למה שקורה בסוריה, שם אין שופט, שם יש רוע לשמו. דווקא בגלל שהאנשים האלה שופכים דם, דווקא בגלל שהם מפלצות צריך לעזור להוציא את הילדים מהידיים של הרוצחים האלה. תרבות הרצח עוד יותר מגדילה את האחריות שלנו כלפיהם. כשאני חושב על הילדים האלה אני חושב על מיליון וחצי יהודים שנרצחו בשואה."

ראם הכהן
הדסה פרומן

לאירועים נוספים

מפגשי גבורה – יום הזכרון תשפ"ד

07.05.2024

שבת "ואהבתם את הגר" – שבת במדבר

05.05.2024

שבת התפוצות: קחו חלק בחיזוק האחווה היהודית!

10.03.2024

חזרה לכל האירועים - אירועים וכנסים לציבור