דגשים לקראת שני ימי ראש השנה ושבת  בתקופת מלחמה

ימים לאומיים | חרבות ברזל

1.הקדמה

רבים מביעים חשש מהתנתקות מאמצעי תקשורת במהלך שני ימי החג והשבת. בשעת כתיבת שורות אלו הכוננות נמצאת בשיאה, אנחנו בתוך מלחמה בכמה חזיתות,  ואין אנו יודעים לצפות את ההתרחשויות השונות. הורים דואגים לילדיהם, נשים לאישיהן, והעורף נמצא בשיא של כוננות. אך טבעי שישנה סקרנות רבה לרגל המצב אולם ההיצמדות לחדשות דווקא יכולה לגרום לאפקט הפוך ולהגביר את הדאגה. לכן אין להתיר האזנה לחדשות או צפייה בערוצי התקשורת גם כאשר המכשירים פתוחים מערב שבת. המערכות עובדות בשבת ולנו אין כל היתר להיות חלק מההקשבה או הצפייה באותם ערוצים. המידע החדשותי שזורם אינו תורם מאומה לביטחוננו האישי. מצד שני יש צורך להיות קשוב להוראות פיקוד העורף.  

2.הכנות לפני החג

  1. הכניסה למרחב המוגן בעת האזעקה היא ספק פקוח נפש שדוחה שבת וחג. ואעפ"י כן, יש להימנע מכל פעולה שאינה נצרכת. יש להתכונן היטב לפני כן לסידור המרחב המוגן, שיהיה מוכן לקלוט בצורה טובה את  הנכנסים לתוכו בעת הצורך. (תאורה, סדור החדר וכו') .
  2. מותר להשאיר את  הנייד דלוק, לצורך שמיעת התרעות  או רדיו בגל השקט או כל אמצעי אחר  כדי  שיהיה ניתן לשמוע כראוי את האזעקה וללכת בצורה בטוחה למרחב המוגן. קל וחומר, בימים אלו שההנחיות משתנות תדיר וצריך להיות מעודכנים לכל שינוי. כל מי שהוא בעל תפקיד חיוני יישא את הנייד איתו, וכן כל מי שהולך ולא נמצא בחברת אנשים יישא את הנייד עמו על מנת שיוכל לשמוע את ההתרעה.
  3. יש לדאוג לכך שבכל בית כנסת או כל התכנסות קהילתית  יהיה מכשיר טלפון דלוק וכן אמצעי עזרה ראשונה. מי ששכח להדליק נייד, ואינו יכול לשמוע התראות, מותר לו בשינוי להדליק נייד או רדיו בגל שקט.
  4. כאמור, אין היתר להדליק, לצפות ולהאזין לאמצעי התקשורת השונים בחג ובשבת. וכן אין לגלוש באתרים בנייד שפתוח לצרכי ביטחון. נשתדל להיות מרוכזים במצוות החג בתפילה ושמיעת שופר.
  5. במהלך שלושת ימי השבתון, ייתכן ונידרש להטעין את מכשירי נייד או מכשירים בריאותיים. יש להכין שעון שבת, ובזמן שהחשמל מופסק יטעין את המכשיר וכאשר החשמל יופסק יוציא את המכשיר . רצוי לעשות זאת במהלך יום טוב שני [חמישי בלילה ועד כניסת שבת]. אם לא הכין שעון ויש צורך בהטענה יטעין בשינוי.

3. אזעקה במהלך התפילה

  • בכל התרעה יש להפסיק מיד את התפילה ולהיכנס למרחב המוגן.  
  • במקרה של אזעקה באמצע תפילת העמידה, יש להיכנס למרחב מוגן בהתאם להוראות פיקוד העורף ולהמשיך את  התפילה במרחב המוגן. יש להימנע ככל הניתן מדיבור אלא אם כן צריכים להודיע לאחרים על כניסה למרחב המוגן.

אם לא היה ביכולתנו להמשיך ולהתפלל במרחב המוגן, בשל צפיפות במיוחד במרחבים הציבוריים, והפסקנו באמצע תפילת עמידה, ננהג כדלקמן:  

  • אם ההמתנה ארכה יותר מהזמן  שיכול לסיים את התפילה מתחילתה ועד לסופה  (כ- 7 דק')  חוזרים לראש התפילה.
  • אם המתין במשך זמן קצר יותר ממשיך את התפילה לפי ההוראות הבאות: אם הוא הפסיק בברכות אמצעיות חוזר לתחילת הברכה שפסק.  אם הפסיק בשלוש הראשונות, חוזר לראש התפילה, ובשלש האחרונות חוזר לרצה.

     4. אזעקה במהלך התקיעות

אם נשמעה האזעקה במהלך התקיעות יש להפסיק מיד וללכת למרחב המוגן.

אם האזעקה הופעלה במהלך התקיעות עצמן ומן הסתם גם לא שמעו את התקיעה האחרונה, יש לחזור ולתקוע לאחר שיוצאים מהמרחב המוגן מתחילת הסדר. אם הציבור אינו זוכר ואינו יודע, ניתן לחזור מחדש על כל שלושים הקולות. מעיקר הדין אסור להפסיק או לדבר בין התקיעות אבל למעשה אם היה הפסק או דיבור אין צורך לברך.

כל מה שקשור לחיילים וחיילות בנוגע לנסיעה לצבא או חזור יש להתייעץ עם הרבנים הצבאיים של היחידות. אולם, יש לזכור שיום ששי (יום השני של ראש השנה) הוא מדרבנן והוא קל יותר משני הימים האחרים. נקודה זו יכולה להיות בעלת משקל בעת פסיקה הלכה למעשה.

בברכת שנה טובה ומבורכת

שנת שלום

שנה טובה ובריאה

שנה של בשורות טובות

שנה של שלום ואחדות

שהחטופים יחזרו במהרה

הפצועים יחלימו

העקורים יחזרו לביתם

שהקב"ה יחזק את משפחות השכול

שהקב"ה ישמור על הלוחמים בכל הגזרות

לאירועים נוספים

להכניס את השמחה למעגל העצב

11.09.2024

ההקפות וסדר התפילה בשמחת תורה

11.09.2024

שמחת תורה תשפ"ה – כיצד? 

11.09.2024

חזרה לכל האירועים - ימים לאומיים | חרבות ברזל