יעקב נאבק כל הלילה. מאיפה הכוחות? איך הוא לא נשבר?
הוא נותר לבדו, הנשים והילדים לבד בלי הגנה. אין לו מושג מי תוקף אותו ולמה, והאם באותו זמן תוקפים גם את משפחתו. אולי זה שודד דרכים יחיד, אולי זו כנופיית שודדים? אולי שלח עשיו שני שליחים, ובעוד אחד מהם תוקף את המשפחה חסרת ההגנה השני מונע מיעקב להגיע? בחושך יעקב לא יודע. ואם האיש ינצח, אם נפשו של יעקב לא תינצל, מה יהיה עם האלמנות והיתומים?
ויעקב הדואג ממשיך להלחם, כל הלילה החשוך. האהבה, הזוגיות, הדאגה – נותנים לו את הכוח.
יעקב ינצל ויגיע אל משפחתו הדואגת, עם עלות השחר. הוא יגיע צולע על ירכו. השמש זורחת ויעקב שב, אבל הוא לא אותו דבר. פצוע וכואב ומבורך, יעקב לא יוותר: הדבר הראשון שיעשה עכשיו יהיה לבנות בית.
זוגיות ומלחמה הן מילים הפוכות, שהשנה נכרכו זו בזו ללא הפרד. נאבקו זו בזו לאורך לילה ארוך, מפחיד וחשוך במיוחד. אבל השמש תעלה והזוגיות תצא פצועה, צולעת, אבל מבורכת וחזקה.
כנס מיוחד במינו יתן מקום לסיבוכים, לפצעים ולפחדים שקשורים לזוגיות בעת מלחמה. זה יקרה ביום רביעי, כלומר בעוד שבוע, בתיאטרון ירושלים. יהיה מעניין ומעמיק, יהיו אנשים ונשים מרשימים, הן מתחום הטיפול והן מתחום המנהיגות הרבנית וההלכה.
חזרת פתאום,
הנה אתה בבית.
תן לי רק דקה לנשום
באת לי כל כך, כל כך פתאום.
אני לא מתלוננת
כי אני יודעת ש…
גם לך היה ודאי לא קל…
תקופת המלחמה הארוכה הציבה אתגרים חדשים שלא ידענו בפני הזוגיות. בתים רבים כל כך התמודדו עם הטלטלות הרגשיות הכרוכות ביציאה לשדה הקרב, בפחד לאבד, בקשר ובאי-קשר מרחוק ובמעברים קיצוניים בין חירום לשגרה ובין הבית למילואים.
לאור האתגרים הללו, המושג 'מלחמה על הבית' קיבל משמעות נוספת. לצד המלחמה הגדולה על הבית הלאומי, כמעט כל הזוגות וכל הבתים מצאו את עצמם נלחמים גם על הבית הפרטי, על הזוגיות ועל האהבה.
בתוך הקשיים הללו מצאו את עצמם זוגות דתיים וכן רבנים ויועצות הלכה מתמודדים גם עם אתגרים ושאלות חדשות בתחום טהרת המשפחה.
כדאי לכם לבוא לכנס שיזמו בארגון יד לאישה ובהשתתפותנו, בו יעסוק המושב הראשון בנושא של אתגרי זוגיות בזמן מלחמה. תמי סמט, פסיכולוגית ומנהלת מכון באר אמונה תדבר על ההתמודדות עם הטלטלה הרגשית שהמלחמה הביאה לזוגיות. אחריה תדבר הרבנית נעה לאו, חברת בית הלל ומנהלת התוכנית להכשרת יועצות הלכה בנשמת, על אתגרים בטהרת המשפחה בצל המלחמה.
*
המושב השני בכנס יעסוק במניעת עגינות בשעת מלחמה. ארגון בית הלל עוסק ופועל בנושא של מניעת עגינות כבר שנים; גם רבותינו בכל הדורות פעלו להתרת עגונות מתוך הבנה שעגינות היא מצב טראגי ובלתי נסבל. המלחמה המתמשכת הציבה אתגרים חדשים גם בתחום זה ובכנס הקרוב נעסוק בו מזוויות שונות.
יו"ר בית הלל, הרב מאיר נהוראי, יציג סקירה הלכתית של פתרונות למניעת עגינות, פרופ' עמיחי רדזינר ידבר על ההיסטוריה של שימוש בשטר הרשאה למתן גט והרבנית מלכה פיוטרקובסקי תדבר על האפשרות להרחיב את שטר ההרשאה למצבים רפואיים שונים.
בסוף המושב יתקיים רב-שיח על המוטיבציה לחתימה על השטר ועל שאלת הפגיעה במורל וכן יוצג קטע ספוקן-וורד על חוויותיה של אישה עגונה.
*
"לומדים לחזור להרגלים הישנים
אבל פניך, נערי, נותרו שונים"
המושב השלישי יעסוק במצבי פוסט-טראומה וביטוייהם בתוך זוגיות.
כיום אנו כבר יודעים שהקרבות יכולים להשאיר פציעות עמוקות שאינן נראות בגוף הפיזי, אבל מלוות את הנפש לאורך שנים. במלחמה הנוכחית נעשים מאמצים חסרי תקדים לתת מקום להתמודדות הנפשית של הלוחמים מוקדם ככל האפשר כדי למנוע התפתחות של קושי נפשי משמעותי. אולם היקף המלחמה ודרישותיה מהלוחמים עלולים להשאיר רבים עם התמודדות פוסט טראומטית שתפגע גם במעגל הקרוב ביותר.
איך נראית הפרעה פוסט טראומטית ומה השפעותיה על הזוגיות? מה תפקיד בת הזוג במצב בו בן זוגה מתמודד עם פוסט טראומה, מה חשוב שזוגות ידעו ומה החברה יכולה לעשות?
כל אלה ידונו בהרצאה מקצועית במושב האחרון של הכנס, מפי יעל ברט דימנשטיין – פסיכולוגית ומטפלת זוגית.