ביקור בביתם של חברים בשנת האבלות

הלכות ולימוד תורה

שיתוף המאמר -

השאלה

שבוע טוב. אבי נפטר לפני חודש, את השבעה עשיתי בנפרד בביתי ועברו שלושים יום. האם איני יכולה לבוא ולבקר בבתים אחרים של חברים לאחר חודש? אני אשכנזיה וחבריי הטובים ספרדים. אשמח לדעת, תודה.

תשובה

שלום וברכה,

ראשית, תנחומיי על פטירת אביך. המקום ינחם אותך בתוך שאר אבלי ציון וירושלים ולא תוסיפי לדאבה עוד.
המנהג לעלות על קבר הנפטר לאחר שלושים הוא רק מנהג, ואף אינו חובה במצבים מסוימים (אדם מבוגר, חלוש, וכד') ככל שאין אפשרות, בשל הקורונה, תשתדלו לעלות בע"ה כשהסגר ייפתח.
לגבי השתתפות בביקורי חברים: אבל על אביו ועל אמו אסור להיכנס לבית המשתה ולשמוח בשמחת מרעות כל שנים עשר חודש. הכוונה היא להימנע מכניסה לשמחות או למסיבות וכד'. סעודה שיש בה כלי זמר אסור בכל מקרה לאבל להשתתף בה אף אם היא סעודת מצווה. בביקור חברים שאין בו מוסיקה אך יש בו סעודה משותפת, בשבת מותר לחלוטין (להזמין או להיות מוזמן), וביום חול הספרדים מקלים (ילקוט יוסף לח, כד), והאשכנזים מחלקים בין הזמנת אורחים שהיא אסורה (רמ"א יו"ד שצא,ב) לבין מצב שבו את מוזמנת לאחרים ואז יש אוסרים ויש מתירים.
כיוון שציינת שאת אשכנזיה הרי שביום חול יש כאמור מחלוקת אם מותר להיות מוזמן או לא, אולם ככל שאת זקוקה נפשית למפגש והוא מקל עלייך בפריקת המתח, בשיחה, בשיתוף וכד' (ובוודאי בימים אלו), ודאי יש להתיר.
בברכה
הרב משה כהן
רבני בית הלל

לקריאה נוספת -

משיבת נפש עונה לחיילות

28.01.2024

ברכת "שהחיינו" על כלי שתוקן

30.05.2021

האם עדיף ללמוד גמרא עם הסבר, ניקוד ופיסוק, או בלעדיהם?

14.06.2020

חזרה לכל המאמרים בנושא הלכות ולימוד תורה

שיתוף המאמר -

דילוג לתוכן