השאלה
אנו מתארחים אצל הורינו בסעודות שבת לעיתים קרובות. הורינו מקפידים על קלה כחמורה אך ישנם דברים שהם לא מספיק מודעים אליהם.
לעיתים מעורבים בסלטים ובתבשילים עלים מסוגים שונים שאנו חוששים שלא נבדקו כהלכה – כיצד עלינו לנהוג? האם יש הבדל בין סלט על בסיס עלים כמו סלט חסה, לסלט ירקות שמעורבים בו גם עלים? האם יש הבדל בין עלים חיים למבושלים כגון עלי סלרי בתוך מרק?
התשובה
שלום וברכה,
א. אסור לאכול חרקים ותולעים, ואף ירקות או עלים שידוע כי הינם נגועים בחרקים ותולעים אסור לאוכלם עד שבודקים אותם ומנקים אותם.
ב. למרות האמור ב-א´, אם לעין בלתי מזוינת הירק נראה נקי, יש המתירים לאכול את הירק, ויש מחמירים, וכאשר החמרה תביא לידי הקלה בכבוד המארחים נראה שיש לסמוך על המתירים.
ג. כאשר הירק התבשל ודאי שיש להקל כיוון שיש להוסיף לספקות הקיימים שייתכן שהחרק או התולע נימוח בבישול.
ד. מכל מקום, במקרה של סלט שבו ישנם ירקות רבים שמעורבים יחד, קשה לבדוק כל דבר שאוכלים כיוון שהדבר ודאי יהיה ניכר לעין המארחים, ולכן קשה להקל במצב כזה, אלא אם כן מדובר בירק שידוע שאינו נגוע בחרקים ותולעים.
ה. במקרים שכאלו אני נוהג להמנע מאכילה של המאכל המסוים שיש לי ספק בנוגע לאפשרות אכילתו. כמובן שאצל הורים קשה לעשות כך מבלי שירגישו בדבר, ומאחר והעדת שההורים מקפידים על קלה כבחמורה אולי כדאי – בנחת ובסבר פנים יפות – להעלות את הנושא מולם, ולנסות להביא לשמירה על הלכות תולעים. המוצא היחיד הנוסף שניתן להציע הוא שאתם תציעו להכין את הסלט או להביאו, ובכך לפתור את הבעיה. בכל מקרה, יש להקפיד מאוד בכבוד ההורים.
(התשובה התקבלה מהרב יוני רוזנצווייג)
רבני ורבניות בית הלל עונים לשו"ת גם בפייסבוק http://www.facebook.com/B.Hillel