השאלה
שלום, ביו"כ אהיה בע"ה בשבוע ה14.5 להריוני השלישי. בהתחשב בגילי ובכך שככלל צומות קשים עלי בד"כ, תהיתי האם קיימות קולות כלשהן במצבים מסוימים. אציין עוד כי יש לנו עוד 2 ילדים יחסית קטנים (3.5 ו-2) שעדיין אינם מתפקדים עצמאית, לא בשלים להגיע לביה"כ וזקוקים לנו (לי, בכיפור) בבית לאורך מרבית שעות היום.
התשובה
שלום יקרה, קודם כל שיהיה בשעה טובה ובבריאות בעזרת ה'.
אני מבינה שמעבר לכך שבאופן כללי צומות לא קלים לך, מתווספים על כך הקשיים של ההיריון ושל הטיפול בילדים קטנים. למרות הקושי, הפסיקה היא שאדם עם חולשה רגילה של צום, חולה שהרופא לא הורה לו אחרת ואישה בהריון תקין ללא חששות – חייבים לצום, משום חומרת הצום. אך בוודאי שבמקום שרופא מורה אחרת ושל סכנה (או חשש סכנה) לך או לעובר אין לצום או לכל הפחות לשתות לשיעורים (לפי הנחיות הרופא). לכן עליך להתייעץ עם הרופאה שלך כדי לברר מה מצבך הספציפי על סמך נתוני היריון זה והיסטוריית ההריונות שלך בעבר. כדי שהרופאה תוכל לתת הנחיה חשוב לברר האם היא מבינה את חומרת הצום וחשיבותו עבורך, כדי שלא תקל במקום שאין צורך.
במידה והרופאה תאשר שההיריון תקין ומותר לך לצום מבלי שאת מסתכנת בכך צריך לדעת שלעומת הצום שהינו מצווה דאורייתא, התפילה ביום כיפור והתפילה במנין הינם מצוות דרבנן. ההשלכה לכך היא שעדיף לגייס את עזרתם של בן זוגך וקרובי משפחה אחרים שיטפלו בילדים במהלך היום כדי שאת תוכלי לנוח ולא להגיע למצב של שבירת הצום. אפילו במחיר שהם יאלצו להיעדר מתפילה בבית הכנסת (או אפילו לא יתפללו כלל).
בנוסף, נדרשת הכנה נכונה לקראת הצום. כמובן לשתות הרבה בימים שלפני וההמלצה היא לשתות מיץ ענבים שהוא מאד מזין. הכנה נוספת נדרשת היא להיערך למצב שלא תרגישי טוב באופן חריג (מעבר לחולשה רגילה של היריון וצום). במצב כזה כמובן שעלייך להתחיל לשתות לשיעורין ובמידת הצורך לשתות כרגיל. בהמשך הדברים תוכלי לעיין בהנחיות של הרב מאיר נהוראי לנשות קהילתו כיצד להתכונן לשתיה לשיעורין ומתי יש לשבור את הצום בשתיה רגילה.
אני מאחלת לך צום טוב, ויום כיפור משמעותי ובשורות טובות.
גמר חתימה טובה,
רחל
הרבנית רחל וכטפוגל היא רבנית בית הספר במדרשת אור תורה סטון לבנות ומנהלת בשיתוף את אתר "משיבת נפש".
הנחיות לנשים בהיריון מאת הרב מאיר נהוראי, רב קיבוץ עין צורים
הוראות לאשה בהריון תקין ורגיל ביום הכיפורים
כל זמן שמדובר בהריון סדיר ללא כל בעיות, וכל זמן שאת מרגישה בטוב הרי שאת חייבת לצום. ושתי המלצות חשובות:
- לשתות הרבה לפני יום הכיפורים במיוחד מיץ ענבים ולאכול ענבים.
- במהלך יום הכיפורים יש לנוח בבית, לשכב במיטה. יש להוריד ממך את עול הטיפול של הילדים במיוחד בשעות הקשות של הצום. הצום הוא מהתורה ותפילה במנין הוא מדרבנן. לכן, חשובה התענית שלך יותר מתפילה במנין שלך או של בעלך.
ברגע שאת מרגישה סחרחורת או הרגשת חולשה מעבר לחולשה של הריון וצום, הקאה ובחילות עליך להתחיל לשתות נוזל מזין (כמו מיץ ענבים) לפי שעורים. להלן ההוראות:
- לגבי שתיה אנו נוהגים לשתות פחות משעור שהלכתית זה קל יותר.
- שתיה לשעורים היא "פחות מלוא לוגמיו" דהיינו מכניסים מים לצד אחד של הפה עד שכל הצד מלא במים. פולטים לתוך בקבוק מדידה (כמו בקבוק של תינוק) זה שעור מלוא לוגמיו (אצל אדם ממוצע זה 40 CC) כדאי למדוד בכל מקרה לפני יום הכיפורים.
- במהלך היום אתה שותה פחות משעור זה (אם יצא 40 cc לשתות פחות משעור זה) כל 9 – 10 דקות. כך את שותה פחות משעור אבל בסך הכל במשך היום את שותה כמות מרובה. במידה ואת זקוקה ליותר הרי שאת רשאית לשתות כל 5 דק' .
- במקרה של סכנת התייבשות או צירים שיש חשש שהינם צירי לידה (ולא צירים מדומים), או ירידת מים או דימום עליך לשתות כרגיל.
- במידה ויש צורך באכילה השעור הוא 30 גרם כל עשר דק' ויש שמודדים לפי נפח דהיינו דוחסים את האוכל לתוך 30 סמ"ק. לכן, טוב למדוד לפני כן כדי לדעת בדיוק.
לסיכום: במקרה של הריון רגיל רוב רובם של הנשים עוברות את הצום ללא בעיה ואין לחשוש. כל ההוראות שכתבתי מיועדות לשעת הצורך על מנת שלא נסכן חלילה את העובר או האשה. חשוב מאד לזכור כשם שנכון להתחיל את הצום כך חשוב להפסיק את הצום כאשר התחלת להרגיש את התחושות כפי שפרטתי במסמך.